Profesjonell hårfarge til hjemmebruk

Hårfargelære

Her vil vi gi deg en mer utdypende forklaring på grunnleggende fargeteori. Vi ønsker å gi en forståelse over hva som skjer i håret under en farge-behandling og hvordan teorien fungerer i praksis. Det er utgangspunktet på håret, sammen med kjemien i hårfargen som avgjør hvordan sluttresultatet blir.

Hårets oppbygging

Alle hårstrå er bygget opp av primærfargene Rødt, Gult og Blått. Det er mengden primærfarge som avgjør tonehøyden på håret. Vi har en tonehøydeskala, en tabell med alle tonehøydene. Denne skalaen går fra 1 – 10 der 1 er sort og 10 er platina blond. Alle naturlige hårfarger finner du i tabellen.

På den andre siden har vi en tabell som viser de underliggende pigmentene på tonehøydene. Denne tabellen kalles en Underlagstabell.

Når et hårstrå lysner, med naturlig eller kunstig lysning, forsvinner alltid det blå pigmentet først og de gylne pigmentene blir igjen. Underlagstabellen viser mengden gule, oransje og røde pigmenter som befinner seg på hver tonehøyde. Dette forklarer hvorfor håret kan oppfattes mer gyldent/varmt etter en solfylt sommer.

Fargestjerna – Nøytralisering

Vi har Primær fargene GUL, RØDT og BLÅTT som er grunnfargene våre. De kan man ikke blande seg til. Så har vi sekunder fargene, disse er bygget opp av to primær farger, altså ORANSJE, FIOLETT og GRØNT. Til slutt har vi komplementær fargene, dette er de fargene som er ovenfor hverandre i farge stjerna.  Så komplementær fargen til GULT er da FIOLETT. Komplementær fargen til ORANSJE er BLÅTT og komplementær fargen til RØDT er GRØNT. Det er komplementær fargene som nøytraliserer hverandre.

Hvis håret ditt er blitt for gult, nøytralisere du med lilla. Hvis håret er oransje, nøytralisere du med blått. og noen ganger kan hår oppfattes litt GUL/ORANSJE, ja da må vi nøytraliser med både lilla og blått.

 

Hva betyr egentlig tallene?

Skjønner at det kan være litt uforståelig, men det er en ganske enkel forklaring på det! Kort sagt forteller det hvilke fargepigmenter fargen inneholder. Tallene er «navnet» på fargene, og rekkefølgen indikerer mengden.

Vi har lært at tonehøyden er tall mellom 1 og 10. Vi har også tall på fargene i fargestjerna: 

1 = Blått

2 = Lilla

3 = Gyldent/gult

4 = Kobber/oransje

6 = Rødt

7 = Matt/grønn 

Det første tallet er tonehøyden på fargen. Tallene etter punktum forteller hvilke reflekser den inneholder. Det første tallet etter punktum kalles primær-refleks, denne er det mest av og tall nr 2 kalles sekunder-refleks og denne er det mindre av. Så navnet på denne fargen vil da bli:

Meget lys blond, med hoved refleks av blått med litt lilla pigment. Det kan forekomme noen ulikheter hos de forskjellige merkene.

Et hårstrå deles inn i 3 soner.

Varm sone: Denne sonen starter fra hodebunnen og 2-3cm ut. Varm sone lysner mest pga varmen fra hodebunnen. Denne sonen trekker også til seg best de varme pigmentene i fargen.

Kald sone: Starter etter den varme sonen, altså fra 2-3cm og utover i håret. Denne sonen lysner litt dårligere. Kald sone trekker til seg like godt varme og kalde pigmenter.

Porøs sone: Er lengder og spisser som er tørre i håret. Hår som er veldig tørt eller skadet kan inneholde store deler av denne sonen. Denne sonen trekker til seg mest kalde pigmenter og kan derfor bli blå/lilla med overbruk av sølvsjampo.

Det er sonene som kan være årsaken til ujevn hårfarge fra rot til spiss. Tips: Kaldere farge i varm sonen og varmere farge i kalde sonen for et jevnt resultat.

Nyttig info om hårfarging og h2o2.

Det finnes tre forskjellige type hårfarge: Permanent farge, lysningsfarge og toning/glansvask. Det er hydrogenperoksid (h2o2) som er med på å avgjør hvilken type hårfarge det er.

Permanent farge er en hel dekkende hårfarge og  vaskes ikke ut. Denne type farge trekker dypere inn i håret. Den inneholder også mer pigment for å oppnå bedre dekkevne, brukes for å dekke grått hår. Permanent hårfarge blandes med 1.5% – 3% – 6% h2o2. 1.5% – ingen opplysning og brukes på lysere hår (allerede lysnet hår) som trenger god dekkevne og bli mørkere. 3% gir en liten opplysning, men klarer også å åpne hårstået bedre (naturlig hår). Brukes for å dekke grått og farge håret mørkere og samme tonehøyde. 6% lysner ca 1,5 tonehøyde, benyttes for å farge håret i samme tonehøyde eller en tone lysere. Permanent hårfarge trekker ut litt av de naturlige pigmentene i håret og tilsetter fra fargetuben. 60ml h2o2 blandes med 60ml fargekrem.

Lysningsfarge – lysfarge, benyttes for å farge hår lysere. Her benytter vi høyere h2o2 for å oppnå lysning. 7.5% lysner 2-3 tonehøyder og 9% h2o2 lysner opp til 4 tonehøyder. Du vil aldri oppnå et helt platina blondt hår med en lysningsfarge. En lysningsfarge anbefales hvis din naturlige hårfarge er blond i utgangspunktet og ønsker en mer naturlig lysfarge slik man hadde som barn. En lysningsfarge inneholder også pleiestoffer, som etterlater seg et glansfult hår. 90ml h2o2 blandes med 60ml fargekrem.

Toning/glansvask, vaskes ut etter 3-6 uker og benyttes med 1.5% h2o2. En toner inneholder mindre pigment fremfor en permanent hårfarge. 90ml h2o2 til 60ml fargekrem.

Produktene våre er milde, men vi jobber fortsatt med kjemikaljer, så for å skåne håret mest mulig er det viktig å ikke bruke sterkere h2o2 enn nødvendig. Vi tilpasser gledelig h2o2 utifra ditt hår, utgangspunkt og ønske.

Bleking har vi alltid lært er det tøffeste for håret. Men her er det igjen h2o2 som avgjør hvor sterk behandlingen er. Benytt aldri sterkere h2o2 enn nødvendig. 12% er den sterkeste prosenten og skal kun benyttes på et mørkt, friskt hår som skal lysnes kraftig. Det er bedre med en lavere prosent og sitte maks virketid (60min) fremfor en høyere prosent og kortere virketid. Her kan du velge mellom 1.5% – 3% – 6% – 7.5% – 9% og 12%.

1.5% – Lysner 1-2 tonehøyder og 12% lysner opp til 7-8 tonehøyder. 6% – 7.5% – 9% benyttes mest for det skandinaviske håret. Tynnere hårstrå inneholder også mindre pigment og trenger derfor ikke så høy h2o2.

Det å gå fra mørkt til lyst eller fra lyst til mørkt er utfordrende. Mange ulike elementer som skal ta hensyns til. Alle hår er forskjellige og ulike hensyn å ta. Skal du gjøre store forandringer med håret, anbefaler vi å gå trinnvis, ikke alt i en håndvending. Kontakt oss hvis du har utfordringer eller spørsmål: lets.talk@bybente.com

Krisehjelp

Når ting virkelig har gått galt er det fort å få panikk. Men slapp av og senk skuldrene, heldigvis kan det meste rettes opp i.

Er håret blitt blått/lilla i spissene kan du prøve en lett avfarging/rens i 2-5 minutter.

Oppskrift lett rens:

1 del blekepulver
1 del sjampo
1 del varmt vann
Rensen påføres i tørt hår, og masseres til ønsket resultat.

Lett rens kan også benyttes hvis fargen er blitt for mørk. Da trenger den lengre virketid og må holdes varm. Hold rensen varm ved å massere, eller pakk det inn i plast. Plasten holder på varmen fra hodebunnen. Hvis det skal fjernes mye pigment anbefales en dyp rens. Da byttes vannet ut med H2O2. Det anbefales ikke høyere H2O2 enn 6%.

Tips!
Hvis håret ditt er slitt, kan det være lurt å ta en god hårkur i forkant av fargebehandling. Et friskt og sterkt hår vil gi en jevnere farge.